Johan Turi

Johan Turi

Johan_TuriDen samiske forfatteren og reineieren Johan Turi, født i Kautokeino i 1854, regnes som den moderne samiske litteraturens stamfar. Turis familie drev opprinnelig reindrift på norsk side, men på grunn av reguleringer som begrenset flyttsamenes rett til å krysse riksgrensen med reinflokkene sine, flyttet familien i 1870-årene til Talma sameby i Kiruna-traktene i Sverige, der de slo seg ned. Her ble Johan Turi først kjent som en meget dyktig ulvejeger.

Johan Turi hadde lenge gått med tanker om å skrive ei bok som forklarte samenes situasjon. Han erfarte at samene kun ble sett på som et problem, og trodde at bare situasjonen ble forklart for myndighetene, så ville de forandre politikken.

Han hadde allerede gjort spede forsøk på begynne å skrive ei bok på finsk uten å lykkes, da han traff den danske folkelivsforskeren Emilie Demant (senere Demant-Hatt) på ei togreise i Nord-Sverige. Turi og Demant fant ut at de kunne hjelpe hverandre. Han kunne gi henne innpass hos samiske familier slik at hun kunne følge reindriftssamenes liv gjennom et helt år, hun kunne hjelpe Turi med å skrive boka han hadde drømt om. Historien sier at Turi og Demant buret seg inne i ei lita hytte ved bredden av Torneträsk i 6-8 uker høsten 1908, og i løpet av disse ukene fullførte Turi hele boka, en form for essaysamling der han beskriver samenes tradisjoner, kultur, samfunnsliv og mye annet. Denne gangen skrev han på samisk.

emiliedemant1910

Emilie Demant rundt 1910

Boka fikk tittelen Muitalus sámiid birra og ble publisert i 1910 i København i en parallellutgave på nordsamisk og dansk. Dette var historiens første bok skrevet på samisk. Boka ble oversatt til en rekke språk, men først i 2011 kom boka på norsk for første gang med tittelen Min bok om samene.

Senere gav Turi ut ytterligere to bøker om samenes liv, Lappish Texts (1920) og Från fjället (1931).

 

Bibliografi

  • 1910: Muitalus sámiid birra – En bog om lappernes liv (den første samiske boka som ble utgitt, tekst på samisk og dansk)
  • 1920: Lappish Texts (Utgitt i Sverige som Sámi deavsttat – samiska texter)
  • 1931: Duoddaris – från fjället

 

Kilder: Store norske leksikon (http://snl.no/Johan_Turi), Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Johan_Turi)